Цените на основните хранителни продукти се запазват

Цените на основните хранителни продукти се запазват

През последната седмица не са отчетени промени в цените на брашното, яйцата, захарта и олиото. Това стана ясно по данни на Седмичния ценови анализ за основните хранителни продукти на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
 
През наблюдавания период средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500” за страната се задържат на нивата от предходната седмица. На тържищата в страната цените на продукта са в диапазона от 0,61 лв./кг във Враца, до 1,01 лв./кг в София. 
 
В три от областните центрове се отчита понижение на стойностите на седмична база от 3,8% до 8,4% в Пловдив, докато в други шест брашното поскъпва с между 1,4% и 7,7% - Монтана. Тези разнопосочни колебания се компенсират и средната цена на едро на брашното за страната се запазва на ниво от 0,77 лв./кг.
През анализирания период средните цени на едро и на дребно на яйца за страната остават без промяна спрямо предходната седмица.
 
Средно за страната, цените на яйцата – размер М и L остават съответно 0,25 лв./бр. и 0,28 лв./бр.
Средните цени на едро и на дребно на бяла кристална захар също се задържат на нивата от предходната седмица. 
 
По области, търговията със захар на тържищата е в широкия ценови диапазон от 1,40 лв./кг в Бургас, до 1,84 лв./кг във Враца. В дванадесет от областите, в които е налице предлагане на едро, се регистрират разнопосочни изменения на цените, в границите от -3,8% - Стара Загора, до +5,7% - Пловдив. Това не се отразява на средната цена на едро на захарта за страната и тя остава 1,58 лв./кг.
През последната седмица се отчита леко понижение в цената на рафинираното слънчогледово олио в страната.
 
На тържищата в различните области слънчогледовото олио се търгува на цени от 1,88 лв./литър в Хасково, до 2,27 лв./литър в Сливен. В сравнение с предходната седмица, в девет области се наблюдава поевтиняване на продукта от 0,9% до 5,1% в София, докато в Добрич, Сливен и Монтана е налице поскъпване в рамките на 0,5% - 1,4%. В резултат, средната цена на едро за страната се понижава с 0,9% на седмична база, до 2,09 лв./литър.
Източник: Фермер.БГ

2Коментари

  • Avatar
   mymro
   Nov 22, 2022

   MyMRO is a specialized and leading brand for supplying construction and agriculture machinery parts for customers worldwide, along with the belief of standing on large variety, fast delivery, OEM quality, and the lowest price. At MyMRO, we always have what you need, always at low prices. We are proud of our delivery, specialist service, quality, and pricing that always meets and exceeds our customers' expectations. In addition to water pump re57154, you can also buy other models or other parts of Excavators, Forklift, Aerial Work Platforms AWP on our website.

  • Avatar
   Dec 29, 2022

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment: